Övervintring 3


Spanien 2012


bilder

12/6
Äntligen har jag tagit mig i kragen och öppnat hemsidan för den sista uppdateringen av övervintring 3. Har nu trampat svensk mark i nästan 3 veckor och hunnit med alla sysslor som inte blivit gjorda på 5 månader. Platser vi besökte efter att vi lämnat Moseldalen blev följande; Andernach utmed Rhen, Greven vid Dortmund-Ems kanal, Wildershausen, Plön och Grömitz tillsammans med Ingrid och Lasse och sist Travemünde. Turen över Östersjön gick med Finnlines till Malmö, en tur på 9 timmar i strålande solsken. En kort sammanfattning av dessa 5 månader blir, kanonväder jan. feb. och mars. Det vill säga värmerekord i Spanien, varmast på 80 år! Kanondagar i Sierra Nevada och ett mycket trevligare bemötande av spanjorerna. De har öppnat upp en hel del ställplatser där de välkomnar husbilar och poliserna lyser med sin frånvaro att köra bort oss. Allt är säkert beroende på deras usla ekonomi och att de nu välkomnar våra pengar.
Nu tar vi det lugnt och hoppas på att få njuta av en skön sommar i vackra Sverige innan vi startar nästa övervintringsresa.

19/5
Hör att våren har anlänt till Skåne genom att lyssna på Lisa Syrén. Här ligger dimman tät i dalen, men solen kanske dyker upp under dagen. I går gjorde vi en cykeltur till Beilstein, startade i solsken men vid hemfärden strilade åter regnet ner. Kör mot Koblenz idag. Kanske sista uppdateringen innan vi är på hemmaplan, om inget öppet nät dyker upp sista veckan i Tyskland.

14/5-18/5
Från franska gränsen går vi in i Luxemburg och följer Mosel upp till Trier där vi stannar för lite matinköp. Kör sedan till Mehring och står där i två nätter, utmed Mosel. På kvällen får vi uppleva ett enormt hageloväder med vitt på marken, sedan övergår allt i ett kraftigt åskväder. Turen går vidare längs den vackra Moseldalen som vi besöker för tredje gången. Stannar en natt i  Urzig där det första Moselvinet inhandlas. Kristihimmelfärdsdag kommer vi till Ernst där vi träffar ett par från Kungsbacka. Har en trevlig kväll tillsammans med dem. Lördag lämnar vi Ernst och drar vidare, var det blir vet vi inte idag.

9/5-13/5
Lämnade Baccarat efter att gjort inköp från Lidl. Anländer till Pont a Mousson där vi även stod förra året. En bra plats utmed Mosel och fin utsikt över båtarna som väljer att lägga till för natten. Hamnfest lördag och söndag gör att vi bestämmer att stanna och se vad den har att erbjuda. Hinner också med ett besök hos frissan. Festen på lördagen var ganska avslagen, dansen på kvällen besöktes endast av en del ungdomar så de gamle fick hålla sig i bilen. Söndagen var betydligt trevligare med fler aktiviteter och därmed ganska ganska välbesökt, musslorna med pommes frites drog en hel del människor till platsen. Vi delade på en portion till lunch, små ynkliga musslor, inte som dem man handplockar i Bohuslän men gott ändå. Efter fyra trevliga dagar lämnar vi nu Frankrike och tar en snabb runda inom Luxemburg för att fylla upp dieseltanken när vi ändå passerar förbi. Därefter tar vi oss upp genom Moseldalen.

5/5-9/5
Dag 1 i Alsaces
:
Första stoppet blir i Turckheim en stad från mitten av 1300-talet. Träffar några holländare som berättar att varje kväll klockan 22.00 går det en nattvakt runt i byn innanför stadsmuren, stannar vid olika gränder och sjunger en godnattvisa samt berättar att allt är lugnt i stan. En tradition som de haft sedan lång tid tillbaka. När klockan slår tio samlas vi vid en av stadsportarna och följer sedan vakten på hans runda tillsammans med 100 andra turister. Turen tar 1timme och 20 minuter ,vi lyssnar och försöker förstå allt han har att berätta om staden. När han hör att vi kommer från Sverige berättar han gladeligt att han haft besök av nattvakten från Ystad som har liknande tradition under sommarmånaderna. Köpte 2 flaskor Pinot Gris för att avnjuta när vi kommer hem.
Dag 2:
På slingrande vägar genom vinfält och små byar fortsätter vi turen på vinvägen vidare norrut. Den värmande solen som vi hoppats möta i Frankrike lyser med sin frånvaro och de mörka molnen dyker upp så fort vi bestämt att promenera runt och upptäcka nya platser. Plats nummer 2 som vi stannar på blir Kaysersberg en lite större typisk turiststad. En stor ställplats för omkring 70 bilar finns nära stadens centrum. Två svenska bilar från Ystad står parkerade, de ena paret kommer från Spanien på väg hemåt. Mellan regnskurarna hinner vi upptäcka byn och även inhandla 2 flaskor vin. Den här gången provar vi Pinot Blanc, inte så lätt för oss som är novisa på vad man ska handla.
Dag 3:
Efter att morgonbestyren är avklarade tar vi åter fram kartan över Route des vin och följer pilarna mot Ribeauvillé en av de större städerna längs vägen. Stannar till på ställplatsen och går upp till center ville. Staden skiljer sig inte mycket från de andra vi sett. Köper två flaskor Muscat och kör vidare ett par km till
Bergheim. En by som under säsong har många turister men idag känner vi oss ganska ensamma. Strosar runt ett tag och kör sedan till Chatenois. Det visar sig att man har visning av husbilar där man annars kan stanna för övernattning, så det får bli på den allmänna parkering precis ovanför. Ingen större aktivitet bland husbilsförsäljarna kanske beroende på att det är måndag, vem vet. Här blir det 2 flaskor Gewurztraminer och en liten korg till köket där hemma som blir vårt bidrag till affärsidkarna i den här byn.
Dag 4:Vaknar av att solen strålar ner genom takluckan. Hoppar upp och tittar på termometern som visar 18 grader redan klockan halv 9. Har värmen kommit nu, eller? Shortsen åker glatt på och vi startar vår sista tur genom Alsaces som blir mellan Chatenois och Andlau. Där viker vi av på en grön väg som tar oss upp i bergen, känns som man skulle befinna sig i alperna. Kurrandet i magen och hungern tilltar för varje km, ett tomt kylskåp och snabbmatställena lyser med sin frånvaro. Plötsligt ser vi ett gäng motorcyklister som sitter utmed vägen på en bänk utanför något som liknar en krog. Vi stannar och tittar om de har något ätbart, men när jag frågar efter menyn svarar ägaren till stället att han bara har en rätt att erbjuda, bestående av skinka kokt i vitt vin, stekt potatis och sallad. Låter gott säger vi och beställer in två menyer. Betyget till kocken blir 5 stjärnor av 5 st. Kanongod smak på skinkan och såsen! Jag får receptet och hoppas att jag ska lyckas med anrättningen när vi kommer till Svedala. Efter intagen måltid sätter sig ägaren och ger oss lite info. om platsen vi stannat på. Det visar sig att just här gick gränsen mellan Tyskland och Frankrike före första världskriget. Ett koncentrationsläger från andra världskriget fanns och i området. Kroghuset var från 1835, men inredningen var nog lite nyare kanske runt 1935. Mätta och belåtna fortsätter vi färden mot kristallstaden Baccarat för övernattning. Vädret är inte längre som i morse, regndropparna strilar sakta ner och molnen fyller hela himlen, synd för alla lediga fransmän som firar minnet av freden den 8 maj 1945.

2/5-5/5 Stoppet efter Roanne blir Tournus som också ligger utmed floden Saône. Här finns ingen ställplats utan vi står på en parkeringsplats för bussar utmed floden. En skylt talar om att man endast får uppehålla sig 8 timmar på platsen men vi chansar och det visar sig fungera bra. Trafiken på floden är inte så tät men det kommer en och annan båt och det påminner oss om 2003 när vi färdades här mot staden Macon. Torsdag morgon går färden mot upp mot Besançon och vidare mot Poligny där vi stannat två gånger tidigare men i mycket dåligt väder. Nu skiner solen och vi bestämmer oss för en lunch på torget innan vi stannar för övernattning i Baume Les Dames. Ställplatsen här liknar mer en camping, många bilar främst fransmän men även en hel del tyskar och holländare. För första gången under våra tre år ute i Europa stöter vi på en svensk som inte hälsar utan vänder på huvudet och tar en annan väg runt campingen. Varför undrar vi naturligtvis, är de blyga eller vill de inte ha med andra svenskar att göra? Fredag kväll får vi ett riktigt skådespel på himlen då ett åsk och regnoväder drar in över byn, efter en härlig dag i solsken. Lördag morgon är det åter lite smågrått och endast 15 grader så vi packar ihop våra grejor och tar oss mot Alsace. Ser fram emot en fin tur längs vindalen, smaka och inhandla lite gott vitt vin. Har också blivit fotograferade av en fransk fartkamera så nu får vi se om det dyker upp något krav eller de har överseende med turister. Just nu sitter jag och uppdaterar på en krog i Turckheim en stad i Alsaces, vi har stora problem med uppdatering nu som ni säkert förstår efter som det är långt mellan gångerna.

24/4-1/5
Här kommer lite uppgifter om vad vi sysslat med den senaste veckan. Våra planer att stanna några dagar i Gruissan blåste bort redan efter en övernattning, vindbyar upp till kulingstyrka gör att det inte känns skönt att stå parkerad vid havet. Turen går vidare upp till Beziers med stopp utmed kanal de Medi vid sluss nummer nio, som består av fem trappor. Här stannar vi två dagar och fortsätter sedan vidare till Millau. Passerar Viaduc de Millau, som är världens högsta vägbro med vägbanan 270 meter över marken och 2460 meter lång, invigdes år 2004. Pris för att köra över bron var 10,10€. Första natten i Millau står vi på en ställplats centralt i stan. Vädret är tyvärr inte så bra så vi väljer att köra in på en camping.Vi väljer Camping Des 2 Rivieres som också ligger ett stenkast från stadens centrum. Här kan vi tvätta kläder och även fräscha upp oss själva en hel del. Lördag morgon efter Ring så spelar vi packar vi ihop och kör till St.Victor sur Loire

där det finns en jättefin ställplats,vid en stor uppdämning av Loirefloden. För tillfället är floden nästan tömd på allt vatten, pga. ombyggnadsarbete. En sak vi inte riktigt kan begripa är var allt vatten från floden leds när man gör ett sådant jättearbete då det rör sig om miljontals kubikmeter vatten. Det är nog inte bara vi som har ett stort frågetecken i pannan, då det varje dag dyker upp flera hundra människor för att beskåda platsen, promenera på flodbottnen och gå över gamla viadukter som annars normalt är under vattenytan. Vad vi förstår fanns här en by någon gång under 1800-talet. Hit kommer vi att köra en gång till för att se hur det ser ut när det blivit en sjö igen. Nästa plats vi tänkt att stanna på ligger även den utmed Loirefloden men väl framme i Vilerest visar det sig att även här pågår renoveringsarbete så platsen är inte tillgänglig. Kör vidare in till den närliggande staden Roanne där vi parkerar på en ställplats i hamnen. Här firar vi både Valborgsmäss och Första Maj. Hamnar mitt i demonstrationståget när vi strosar runt i stan. Språksvårigheter gör att vi inte förstår så mycket vad folket är missnöjda med. Men en sak tyder man lätt och det är att den nuvarande presidenten bör avgå!
 

23/4
Idag måndag lämnar vi Pals efter att ha fått uppleva förlusten mot Barcelona i lördags kväll. Krogarna var överbefolkade av fotbollsgalna spanjorer, men vi lyckades till slut hitta en plats i baren. Vädret ser nu betydligt bättre ut än för någon dag sedan. Vi säger tack för den här vintern i Spanien och ger oss in i Frankrike, troligtvis blir det Gruissan några dagar.

11/4-21/4
Santa Susanna har inte bjudit på något bra väder den sista veckan. Mycket synd eftersom Eva och Uffe hade sett fram emot varma solstrålar och en god drink vid poolen. Vi hade ändå trevligt tillsammans de sex dagarna de var hos oss. Besökte Pinedas marknad, promenerade till Malgrat och åt god tapas och hade trevliga kvällar med olika spel. I onsdags sa vi hej då! till Agneta och Kent som började sin resa mot Sverige. Vi checkade ut från Bon Repos och körde längs kusten upp till Platja d'Aro där vi stannade två nätter. Fredag morgon tog vi väg C31 norrut och tog av mot Begur, en fin liten by men där saknades plats att stanna på. Körde vidare mot Pals där vi hade en ställplats enligt en spansk sida som Janne hittat på nätet. Efter idogt sökande gick Janne in till polisen och frågade var vi kunde stå då vi inte hittade den plats vi sökte. En mycket vänlig polis visade oss på en karta var vi kunde stå, och där befinner vi oss nu. Byn är charmig med många små gränder i den gamla delen. Mängder av små butiker med olika konsthantverk och även en del "tingel tangel" för köpsugna turister. I kväll blir det mat på krogen där de visar el classico, Barcelona -  Real Madrid på storbilds-TV.
Som ni säkert förstår har vi haft problem med att hitta nät för uppdatering av hemsidan, då vi inte har någon "dong" längre.

5/4-10/4
Så var påskdagarna över, och vardagslivet börjar igen. Helgen har varit lugn med en god påsklunch tillsammans med Agneta och Kent, självklart har det också blivit lite kortspel och sequence på kvällarna. Vädret är lite si och så, lite solsken, några droppar regn varvat med lite vind. Idag tisdag är det marknad så kanske man gör ett och annat fynd. Om inget annat så några kilo apelsiner att pressa till frukosten. Imorgon kommer de efterlängtade vännerna Eva och Uffe och skall vara hos oss i sex dagar och bo i en bungalow här på campingen. Det ser vi verkligen fram emot! Om ni efterlyser nya bilder och inte hittar några beror det på den dåliga uppkopplingen här på campingen.

29/3-4/4
Drygt en vecka har gått av campinglivet på Bon Repos. Vi har haft strålande väder fram tills igår, då himlen öppnade sig och regnet bara vräker nere. Janne har grävt kanaler runt bilen för att vi ska kunna ta oss ut någorlunda torrskodda. Vi hoppas att dropparna avtar snabbt. Prognosen för morgondagen ser redan bättre ut. Räknar med att kunna äta påsklunchen utomhus tillsammans med Agneta och Kent. Kanske dyker det upp fler svenskar och delar de olika sillsorterna från bordet med oss. Igår kväll blev det Sequence med Doris och Leif. De lämnar oss i morgon för vidare färd mot i Köln. Programmet för dagen blir för min del sticka, läsa och lösa korsord. Janne sitter nog med karta, data och Gps:en för att lägga in rutten i Frankrike.

23/3-28/3
Danskvällen i torsdags var trevlig med bra musik och trevligt sällskap. Vi träffade Lissie och Christian från Danmark, ett par vi låg grannar med förra året på Los Madriles. Fredag förmiddag anländer Agneta och Kent och vi sitter och har det mysigt i solskenet utanför deras bil. När temperaturen sjunker går vi till China restaurangen som ligger ner mot havet och äter en god middag. Avslutar dagen på en liten bar ägd av några holländare. Även denna stad är ockuperad av holländare och engelsmän. Lördagen går i stilla mak och på kvällen är det dags för kortspel i "Adde". Söndag morgon tar Janne det stora beslutet att bestiga Calpeklippan, en tur som tar cirka 1 timme upp och 50 minuter ner på smala, slingriga, branta stigar som på vissa ställen stupar rakt ner i havet. Måndag morgon tar vi en "go" dusch i de fina badrummen för att kunna fricampa några dagar. Styr kosan norrut mot Peníscola. Natten tillbringar vi i på ställplatsen La Mersera, som ligger ungefär 5 km från de centrala delarna av Peníscola. Tisdag kör vi direkt efter frukost mot Tarragona, kör av straxt norr om Tarragona och ner mot havet till en plats vi fann förra året, Playa Larga. Janne tar ett dopp i det turkosa vattnet och därefter serveras en tapas lunch. Hinner knappt svälja sista tuggan då en man kommer med en lapp som talar om för oss att vi står på en förbjuden plats. Onsdag morgon kl. 07.00 ska samtliga bilar vara borta då ett arbete ska utföras på stranden. Stolar och bord packas in i bilen och nyckeln vrids om. Letandet efter en ny plats för natten startar. Inga platser dyker upp och snart nog är vi framme i Barcelona, en stad man inte fricampar i närheten av. OK ett nytt försök att köpa sill och diverse andra saker på Ikea i Badalona lite norr om Barca! Gps:en visar oss vägen, men att komma in på parkeringen tycks vara omöjligt då alla gator vi kommer mot är enkelriktade. Efter ett par försök att hitta rätt blir vi båda smått f-banade. Tar snabbt beslutet att köra direkt upp till Santa Susanna och Bon Repos, där vi nu kommit till ro och tänkt att ligga åtminstone i tre veckor.

16/3-22/3
Det okända målet blev Agua Amarga ett tips vi fått av ett danskt par. Ett stort plus för denna lilla by med charmiga små gränder och många små krogar. Vi parkerar direkt nere på stranden och har turen att ha kanonfint väder de fyra dagarna vi stannar. På lördagen får vi underhållning av en spanjor som kör ner på stranden med sin 4-hjulsdrivna bil och lyckas med konststycket att fastna! Hjälpsamma engelsmän kommer med plankor att köra upp på, men ack nej det går inte. Då börjar de gräva med händerna och Janne plockar fram sin spade från Claes Olsson. Men det blir ytterligare ett misslyckande och bärgning är det enda som kvarstår. Bärgaren anländer, en liten bil och till allas stora förvåning lyckas även han fastna i sanden. Nästa moment blir att en traktor anländer och drar loss de två bilarna. Showen får till slut ett lyckligt slut. När det blir måndag morgon lämnar vi den nyfunna pärlan och kör mot Murcia för att inhandla mer svenska varor. Även denna gång är Ikea stängt p.g.a. helgdag. Tar en sväng om den nya Marjalcampingen för att kolla om det var något för oss att stanna på, men vi tycker att det är för stort och ingen spansk myskänsla finns då restaurangerna är stora och flotta. Kör ner till La Marina playa Pinet och äter en Meny de dia på stranden med de inhemska spanjorerna. Träffar också Marianne och Roland, samt några andra svenska vi träffat tidigare. När vi vaknar efter en god natts sömn öser regnet ner och vi bestämmer oss för att köra vidare mot Benidorm. Ihållande regn hela dagen och inga bra platser att stanna på då även vinden friskar i utmed havet. Nytt beslut tas och vi fortsätter till Calpe och camping Calpe Mar, där vi just nu befinner oss och har tänkt att stanna till söndag. I kväll torsdag är det live music i baren så det blir en sväng om.

11/3-15/3
Lämnar den lilla pittoreska vita staden Nerja söndag morgon och kör till grottorna 5 km norrut. Att det var ett stort fynd för arkeologerna förstår man när man löst biljett och kommit in i dessa fantastiska salar och formationer, man känner sig som i en annan värld. Det kulturella får nu vila ett tag och vi kör till Salobrena, en plats vi besökt två gånger tidigare men ej kunnat stanna pga. att det regnat för mycket. Ställplatsen har fått namnet "träsket" för att det blir en lervälling på marken som man inte vill stå på. Men när vädret som nu har visat sig från sin bästa sida är det en plats man gärna stannar på. Närhet till strand med många trevliga restauranger och även nära till stan för shopping. En trevlig stad med den gamla delen högt belägen på en klippa med gamla hus och smala gränder. Man kan även parkera i den lillagrannbyn La Guardia men får då lite längre in till stan. Efter fyra dagar med sol och bad kör vi vidare mot okända mål.

6/3-10/3
Efter 5 övernattningar i Torre del Mar lämnar vi grusplanen och kör endast dryga 20 km till Nerja. Löser en parkeringsbiljett på Balcón de Europa för två nätter och betalar 20€. Vädret på lördagen är inte det bästa så vi sitter i bilen tills det blir dags för middag på en mysig restaurang. Har turen att finna en direkt och middagen består av en förrätt med goda musslor. Janne beställer därefter sin efterlängtade kanin och för Renées del blir det kycklingfilé med pepparsås. Desserten blir kaffe Americano med var sitt glas Cuarenta y Tres, fyllt med stora isbitar. Hör ganska många svenska röster runt omkring oss. Kvällslivet avstår vi ifrån och återvänder till bilen för ett parti Sequence. Frukost nästa morgon serveras klockan 9 och eftersom det är lördag serveras ägg, sill, nypressad apelsinjuice och nyinköpt färskt bröd. Solen visar sig åter efter lite regn under natten. Tar den korta promenaden ner till stadens centrala punkt som är Balcón de Europa. Platsen byggdes 1487 och skulle utgöra ett skydd mot pirater och nu upplever man en storslagen utsikt över havet och bergen i bakgrunden. Nerja
är känt för att ha behållit sitt spanska arv och småstadslugn, men det idealiska läget, och de många sevärdheterna har dessutom bidragit till att skapa en stor turismindustri, med allt vad det innebär i form av shopping, nattliv, vattensporter, golf och restaurangutbud. Dessutom är 25 % av de 30, 000 invånarna av internationellt ursprung vilket ytterligare bidrar till den internationella prägeln blandat med det genuint spanska. Strosar runt på alla smågator och gränder och hamnar vid lunchtid på en tapasbar. Trots att solen lyser är vinden lite kylig så pippi tröjan värmer gott. I morgon söndag är det tänkt att vi ska besöka Cuevas de Nerja, grottorna i Nerja. Endast 3 km från centrum hittar man de spektakulära grottorna som upptäcktes först 1959, och anses nu vara ett av de största arkeologiska fynden i världen. Arkeologerna hittade bland annat föremål och målningar som är äldre än 20, 000 år. Grottorna tros vara över 5 miljoner år gamla. Här kan man beskåda fantastiska grottformationer som stalagmiter, och enorma grottsalar. Var vi sedan hamnar är ännu okänt.

29/2-5/3
I strålande solsken lämnar vi San Pedro de Alcántara där vi haft två övernattningar och kör väg 397 mot Ronda. Efter 34 km ska vi svänga av till vänster för att titta på den lilla byn där man spelat in en Smurffilm. 11 km till Juzcar och smurfarna. Efter halva vägen börjar vi bli lite oroliga då vägen bara blir smalare och smalare. Självklart får man möte i kurvorna, och mötesplatser finns det inga! Solen försvinner och duggregnet kommer. Beslutar att ge upp mötet med smurfarna och vänder tillbaka mot 397:an. Väl uppe i Ronda börjar letandet efter en plats att parkera på. En vänlig man kommer fram och vill visa var vi kan parkera, han kör före oss och hänvisar en bra plats enligt honom. Renée blir dock misstänksam och tror att han kan ha kumpaner som kan komma och länsa bilen medan vi besöker gamla delen av Ronda. Besöket i Ronda slutar med att vi kör till en China butik och inhandlar en plastbalja och två små gratängformar. Regnet och kylan gör det lätt att lämna bergstrakterna och köra mot varmare nejder. Nästa vinter gör vi ett nytt försök att vara kulturella i Ronda.
Natthärbärget blir denna gång Fågelparken i Benalmádena. Lördag morgon tar vi smutstvätten och går till Repsolmacken, löser polletter och tvättar allt och efter två timmar ligger allt på plats i skåpen. Kör sedan till Ikea för inköp av sill. I Torremolinos parkerar vi på en grusplan med utsikt över havet och de ankommande flygplanen med turister från världens alla hörn. Mycket vind när vi vaknar söndag morgon gör att vi drar vidare upp längs kusten till en plats vi aldrig varit på, nämligen Torre del Mar. Även här parkerar man på en grusplan som för tillfället är fylld med svenska husbilar. Stannar ett par nätter innan vi besöker Nerja, en plats vi hört mycket gott om.

22/2-28/2
Har nu legat i Benalmádena i drygt en vecka som vi tänkt från början. Polisen har inte kört bort en enda bil men frågan är om det inte blir stopp nu när hotellen öppnat. Kanonväder hela veckan vilket innebar att vi "plankade" in på hotellets poolområde och låtsades vara charterturister, samma hotell som har Happy Hour varje kväll mellan 18.30-19.30. Har fått lite problem med Internet så vi sitter nu och uppdaterar på hotellet. Har vi tur löser sig problemet i morgon då vi kör till Fuengirola och sedan vidare upp i bergen till Ronda som ska vara en av Andalusiens vackraste städer. Tjurfäktningen har sitt ursprung i Ronda, här finns också den äldsta arenan som byggdes 1875. Den blev berömd tack vare tjurfäktarlegenden Pedro Romero. Det var han som först kom på att använda det röda skynket "la Muleta". Han besegrade över 5000 tjurar under sin karriär, vilket är skrämmande.

18/2-21/2
Efter fyra övernattningar på höga höjder och med kanonåkning på skidor  i perfekt snö lämnar vi vinterparadiset för att köra ner mot varmare trakter dvs. mot havet i Benalmádena som är favoritplats nummer ett. Det första vi ser är Jockes husbil som står parkerad längs stranden där vi stod förra året. Alla platser är upptagna men en vänlig svensk från Malmö överlämnar sin plats till oss eftersom han ska köra tidigt nästa morgon, alltså måndag morgon. Tusen tack hoppas vi kan gengälda denna svensk en annan gång. Lammsteken som Jocke lovat bjuda på sedan första mötet i Portugal blev istället en wok på lamm tillagad på stranden i Benalmádena i strålande solsken. Smakerna framträdde utomordentligt bra i strålande solsken och med ett gott vin därtill. Efter en superb måltid går vi upp till hotell Sun Set Beach panoramabar där man har happy hour mellan 18.30 - 19.30 med fri internetuppkoppling och ta två betala för en. Vädret har varit kanon de sista dagarna så vi har både solat och badat, vattnet håller cirka 16 grader och lufttempen i solen ligger runt 25 grader. Närmast att vänta är att få ett besök av Marianne och Jan-Inge för lite samvaro och kortspel. Hur länge vi stannar här beror på om vi blir bortkörda av polisen, får vi bestämma handlar det om en dryg vecka eller så.

14/2-17/2
Kommer upp till Sierra Nevada onsdag eftermiddag. Träffar ett svenskt par från Skurup. Ger oss ut i backarna torsdag morgon i ett underbart väder. Njuter av sol ända fram till 15.30 tiden då dimman drar in i dalen. Provar att ta oss över till sidan där vi står parkerade men sikten är inte mer än ett par meter så det blir att ta kabinen ner till Pradolano och därefter bussen upp till ställplatsen. Vid sextiden börjar det snöa och när vi vaknar nästa morgon ligger det ca. 5 cm nysnö på marken. Innan skidåkningen kan börja blir det att skotta runt bilen. Den väderprognos som visas idag tyder på att vi stannar här till söndag eftermiddag då mer snö är att vänta under natten till måndag. Passar också på att önska alla skidresenärer som är på väg ut i Europa en härlig vecka med sol och gott skidföre.

5/2-13/2
Anländer till Almerimar den 8 feb. första natten ligger vi utanför byn på en parkeringsplats med 50 andra fricampare. Ingen fin utsikt över havet så nästa morgon drar vi in till hamnen och stannar där i tre nätter. De första vi stöter på är Maj och Jörgen från Malmö, de vi träffade förra året och fick åka med dem till markanden i grannbyn. Även detta året umgicks vi ett par gånger, blev hembjudna till deras lägenhet som de hyr i fyra månader, drack lite vin och hade trevligt ett par timmar på eftermiddagen. Hann också med att besöka Skandinaviska klubben där vi bla träffade ett par från Grebbestad som på torsdag morgon seglade ut från hamnen mot Mallorca. Söndag förmiddag kör vi ner till Calahonda en tur på endast dryga 7 mil. Går direkt och intar en god tappas i strålande solsken på stranden. I denna lilla trevliga by, som är en av våra favoriter stannar vi ett par dagar innan skidåkningen i S. N. Vädret ser lovande ut även om vindarna är lite kyliga om man inte sitter i lä och solens varma strålar. I dag blir det att besöka en bra garnaffär för att kunna sticka de inkomna beställningarna som kommit via sms.

30/1-4/2
Måndag fm. checkar vi ut från Madriles och kör till Prt. Mazarrón för påfyllning av alla tomma förråd. Kör därefter ut på väg 332 njuter av de nyutslagna mandelblomsträden som skimrar i solskenet med sina rosa och vita blommor. Passera Aguilas och tar strax därefter av till vänster och parkerar på stranden

La Higuerica
. Vädret är på vår sida så vi njuter hela tre dagar i kanonväder. En blandning av nationaliteter finns även här, allt från glada tjecker, språksamma tyskar och allvetande svensk-danskar. Torsdag morgon vaknar vi av smatter på taket och äter snabbt en frukost. Många bilar har lämnat tidigt på morgonen, om det beror på polisens besök i går kväll eller vädret får vi inget svar på. Nu ligger vi i San José, en liten by ute på "halvön" Cabo de Gata. Vädret har gått över till att vara kalla nordliga vindar med temperatur ner till 4 grader på natten, hur länge Kung Bore ska stanna här i de syliga trakterna vet vi inte än. När solen visar sig på dagen stiger temperaturen så att gå och inta en meny De dias på en restaurang i solskenet möter inga hinder. Gårdagens meny var en av de bästa vi blivit serverade, till det fashionabla priset av 10€, en trerätters med vin! Stannar nog till början av veckan. Nästa mål blir troligtvis Almerimar.

16/1-28/1
Det lugna slapparlivet på campingen drar mot sitt slut. Har haft härliga dagar här på Los Madriles med fint väder större delen av dagarna, trevliga kvällar med kortspel tillsammans med Agneta och Kent och välsmakande paella på restaurang Mezon inne i byn. Janne har varit på vandring i bergen med folk från olika länder och sett Isla Plana från höga höjder. Har just nu lyssnat på Ring så spelar vi och efter uppdateringen blir det Melodikrysset. Vad dagen i övrigt har i sitt sköte vet vi inget om i skrivande stund. Vad vi däremot vet är att på måndag drar vi vidare mot nya äventyr.

15/1-20/1
Måndag 16/1 anländer vi till vår favoritcamping Los Madriles i Isla Plana för att njuta och ha det bra i deras goda uppvärmda saltvattensbassänger. Räknar med att stanna här  cirka 14 dagar innan vi fricampar igen lite söderut. Byn är liten och det händer inte så mycket här, med som brukligt var det torsdagsdans här på campingen och självklart befann vi oss där. Lite tysk "pumpa-pumpa" musik som övergick till 60-70-tals stil så att vi fick bugga loss lite grand.
Elcyklarna används flitigt men att ta sig fram utan batteri är inte lätt då de är dålig utväxling vilket Janne fick erfara då han tog en tur in till Puerto Mazarrón för att köpa en dong hos Vodafone. Vädret har inte varit det bästa de senaste dagarna men igår fick vi känna solens varma strålar och idag blir det ryggläge vid poolkanten då inte ett moln syns till på den klarblå himlen.

7/1- 14/1
Äntligen har jag tagit mig i kragen för en ny uppdatering. Det som hänt sen sist är följande. Agneta och Kent kom till Benidorm den 7 jan. och hade en guidning av turistorten med oss. Promenerade runt i den gamla delen och gick sedan och åt en god middag och avslutade dagen på en rock'n roll klubb. En härlig dag som slutade först fram på småtimmarna. Lämnade Benidorm måndag 9 jan. för fricamping i La Marina. Agneta och Kent dök upp på onsdagen för att testa fri- campingslivet. Körde till Elche för att handla, där vi stötte på Doris och Leif. Hade tänkt att övernatta i Fortuna men platsen vi besökte var så nedskräpad så Janne öppnade GPS:en och hittade en plats endast 15 km bort. Los Ramos visade sig vara en ställplats endast ett år gammal. 3 svenska bilar varav två vi träffat tidigare stod parkerade. Ägaren hälsade oss välkomna med en stor kasse nyplockade citroner. Igår var vi på marknad i byn och köpte goda dadlar och stora kapris. Här har vi nu varit i tre nätter och stannar nog en eller två till innan vi kör ner mot havet igen. Just nu kom ägarna och bjöd in alla gäster till en typisk dessert gjord på citroner. Ska bli spännande att se vad det blir. Läs om desserten under bilder!

3/1 - 6/1
Lämnar Roses vid 10-tiden och kör ut på väg 340 mot Alcossebre en sträcka på cirka 35 mil. Svänger av 340:an och tar oss ner till havet och den lilla pärlan som vi  upptäckte förra året. Parkerar på gruset längs strandkanten strax nedanför campingen. Tar en liten förrätt utomhus innan vi lagar middag och avslutar dagen med ett parti sequense.
Onsdag morgon, efter frukost kör vi vidare till Benidorm för att träffa Maj-Lis och Jan. Ställplatsen vi tänkt att övernatta på hade stängt så vi tar in på camping Armanello.  Träffar M-L och Jan direkt och självklart korkar de upp en Cava omedelbart. Trettondags afton slappar vi mest och tar en sväng inom byn. Kvällen tillbringar vi framför datan och tittar på Stjärnorna på slottet. Vädret just nu är lätta moln med en temperatur på 21 grader, men tyvärr lite blåsigt.


27/12 - 2/1
Lämnar Hbg för färd mot Malmö och vidare med Finnlines till Travemünde. Efter en lugn överfart kör vi av färjan kl. 07.00 och drar iväg söderut.
Första etappen blir till Ladenburg söder om Frankfurt. Fölande morgon går färden vidare mot Alsace i Frankrike där vi tänkt fira nyår.
Vädret gör att vi kör vidare och stannar en natt i Juraområdet,  innan vi når Medelhavet och Gruissan. Tanken att fira nyårsafton i Gruissan grusas än en gång då vinden ligger runt styv kuling. Kör över Spanska gränsen kl. 12.00 på nyårsafton och bestämmer  oss för att stanna i Roses. Lagar en god middag bestående av gratinerade sniglar i vitlök, oxfilé med jordärtskockspuré och tar därefter en promenad in till byn och tar kaffe med avec på en av uteserveringarna. 12-slaget firar vi med champagne tillsammans med ett franskt par. Stora språkförbistringar uppstår självklart men med hjälp av franskt lexikon, lite spanska och engelska har vi några trevliga timmar tillsammans.
Nyårsdagsmorgonen visar sig från sin bästa sida och vi kan äta frukost ute. Inviger sedan el-cyklarna och avnjuter en god lunch längs strandpromenaden som kryllar av fransmän och andra nationaliteter. Janne inviger det nya året med ett dopp i Medelhavet som har en temperatur runt 15-16 grader. I morgon tisdag går turen vidare söderut.