Segelsemester 2005

17 juni - 8 augusti

17/6     En semester kan knappast börja bättre än att Niklas på Ankaret bjuder på en förträfflig buffé. Folket bara väller in och stämningen stiger ju längre kvällen lider. Den levande musiken lägger av vid midnatt och tiden är inne för att krypa till kojs, men Helene tycker att vi ska avsluta den trevliga kvällen med en god kaffedrink på Felicia. Ingen kan väl tacka nej till en sådan inbjudan och som alltid när man har trevligt rinner timmarna iväg. Godnatt blir först vid 3-tiden.

18/6     Vi har lite sysslor kvar att göra innan vi kan lämna hemmahamnen så lördagen går åt till att utföra dem. Kvällen tillbringar vi tillsammans med Eva och Uffe i klubbstugan där vi grillar och har det mysigt. Kojen intas vid en normal tid denna kväll.

19/6     Förståndiga som vi var i går kväll vaknar vi utvilade och pigga för att styra kosan mot Gilleleje. Vänder skylten på kajen till grönt och kastar loss klockan 11.00. Järngenuan och Karlsson får jobba i 4,5 timme då det är dags att förtöja i fiskehamnen. En härlig tur i strålande solsken trots en nordvästlig svag vind. Hamnavgift 120 Dkr.

20/6     Gör alla nödvändiga inköp och strosar runt i den lilla byn. Kalundborg ger oss en god prognos för vidare segling mot Anholt.

21/6     Klockan ringer 05.00 och solen börjar titta fram. En snabb frukost och sedan sätter vi segel i hamnen och ger oss iväg de 45' vi har framför oss. Vinden ligger på väst/nordväst 6 m/s. Efter ett par timmars segling har vi vinden rakt akter ifrån så vi stöttar med maskin. Ibland har man turen på sin sida när man hinner förtöja och få upp sittbrunnskapellet innan himlen tornar upp sig med mörka åskmoln och regnet bara vräker ned. Efter en tur  på 9 timmar hoppas vi att Anholt ska bjuda på en fin midsommarhelg.
Nästa morgon lyser solen men vinden har tilltagit till kuling. Uppe på ön är det dock lite lugnare så vi tar en promenad upp till byn. De följande dagarna får vi njuta av kalasväder och tillsammans med öborna fira Sankt Hansafton med bål och sång. Midsommarafton bjuder på det väder som tillhör just den dagen. Efter fem nätter på Danmarks mest isolerade ösamfund som varit bebott sedan yngre stenåldern är det dags att besöka nästa ö.
Hamnavgift 130 Dkr.

26/6     Dagens segling mot Lǽsö, Vesterǿ hamn 48' startar klockan 9.00 och tar 10 timmar i en halvvind 8-9 m/s. De sista 10' in till Vesterǿ ökar vinden till 10-12 m/s som under måndagen ökar till kulingstyrka. Lǽsǿborna har verkligen förstått hur man tar hand om sina truister och erbjuder fri buss mellan de olika byarna på ön. Självklar utnyttjar vi detta erbjudande och besköker några av öns sevärdheter såsom Salt Syde Hytte där man utvinner salt från grundvattnet enligt historiska principer.Salthalten på 12% är den högsta i världen. Nästa besök blir Hedvigs Hus med sitt metertjocka tångtak inte långt från Ǿsterby hamn. När vi strosar runt i Ǿsterby hamn ser Janne ett bekant ansikte och det visar sig vara Jan Backe som är på jakt efter en skruvtving. På däcket sitter Stina och lagar seglet som inte höll i kulingvinden på Kattegatt. Vi blir bjudna på en öl och säkert de sista Rååseglarna som får önska dem lycka till på Jordenrunt seglingen. Efter 3 nätter på ön planerar vi nästa rutt som troligtvis blir Hirsholm.
Janne hinner också utföra semesterns första dykuppdrag genom att hjälpa en tysk som fått en tamp i propellern. Tyvärr tappar han ena simfenan och går ner för snabbt för att hämta den vilket slutar med att han får problem med örat. Örat värker och det rinner en massa goja ur det. Han väljer dock  att inte besöka läkare utan vill avvakta ett par dagar. Janne tackar nej till betalning men godtar en inbjudan till den 13 meter långa och 15 ton tunga båten med namnet Kia Ora byggd i Taiwan. En trevlig kväll med vin, snacks och ost. Hamnavgift 140 Dkr.

29/6     Efter att ha satt segel ändrar vi beslutet att gå till Hirsholm pga. vindriktningen och sätter i stället kurs mot Sǽby. Vi får en sträckbog dvs.väst
7-8 m/s men sträckan denna dag är endast 12,8' och solen lyser från en klarblå himmel. När vi seglar in i hamnen möts vi av statyn "Fruen fra havet" som Henrik Ibsen skrev om efter en längre tids sommaruppehåll i Sǽby, starkt inspirerad av havet och den unga författarinnan Adda Ravnkildes död. Hon var dotter till borgmästaren och som 21-åring begick hon självmord efter att ha skrivit 3 romaner om kvinnans liv i ett mansdominerat samhälle. Mer än 880 barn har tillverkat beskyddande symboler som är infällda i figuren.
Sǽby är en liten
pittoresk by med många gamla fina 16-1700 tals hus. Hamnen är verkligen levande både dag - och kvällstid, många små mysiga krogar som serverar läckerheter från havet. En stämningsfylld avslutning på dagen får man genom att gå ut på piren och lyssna till när hornblåsaren spelar för att flaggorna ska tas ner i hamnen. En plats på jorden man inte får missa om man går längs den Jylländska kusten på väg mot Skagen.
Två nätter i Sǽby, hamnavgift 140 Dkr.

1/7     Mot Skagen får vi först ta maskin i 5' innan vi kan börja segla de återstående 20'. Vädret är kanon och Kattegatt visar sin bästa sida, dvs inga höga vågor. Klockan 3 kommer vi in i Skagens hamn som bara kryllar av båtar. Vi hade fått information om att det var Festival denna helgen men trodde att båtarna skulle komma först till kvällen. Bara att bege sig till segelklubbshamnen där vi lyckas hitta en bra plats för våra dagar i Skagen. Naturligtvis blir det en massa promenerande in till "håll i gånget" men det kan ju aldrig skada. Snabbt upptäcker vi att livet och ljudet är betydligt behagligare i den här delen. Bestämmer oss för att även ta oss ut till Grenen till fots, en sträcka på 5 km. Söndagkväll tar Janne ut kurser mot Bohuslän, vår tanke är att sticka tidigt måndag morgon. När vi slår på P1 21.50 blir vi upplysta om den stundande kulingen som är på väg mot Kattegatt och Skagerak. Inget annat att göra än att stanna ytterligare en dag.
Måndag morgon vaknar vi av att regnet för första gången på två veckor smattrar mot rufftaket. Janne passar på att uppsöka en läkare för sitt öra som ännu inte gett med sig. Han får örondroppar och råd att besöka en öronläkare om det inte blivit bättre inom en vecka. Jag intar min plats vid datorn, skriver och lägger in bilder för att uppdatera hemsidan vid senare tillfälle. 6 nätter i Skagen, hamnavgift 120:-.

6/7      Klockan 8.00 är vi klara för överfart till Kungshamn. Vädret är halvmulet när vi sätter segel men efter endast någon timme lyser solen från klarblå himmel och vi får en underbar segling 48' på 8,5 timme till underbara Bohuslän.Lägger till i Kungshamn och gör några inköp i ICA-nära butiken, bla färska räkor till kvällsmat. Inte många båtar i hamn så kvällen blir lugn. Hamnavgift 120:-.

7/7      Dagens seglats går mot Fjällbacka. Hittar en naturhamn Veddö, efter 21,5' i NV-vind. Inte alltför ofta dyker en plats upp där man får ligga alldeles själv, men idag hade vi tur.

8/7     Fredag morgon och vädret är fortfarande på topp, Strömstad nästa! Väl inne i hamn tror vi att vi passerat Sverige och kommit till Norge. Inte en svensk båt så långt ögat kan nå. Vi bestämmer oss för att inhandla sjökort till Norge, där kan inte vara så många båtar eftersom alla norrmän tycks befinna sig i Strömstad och söderut. Sagt och gjort 410:- för nya sjökort och vi lämnar hamnen för att finna en plats i lugn och ro utanför staden. Även denna natt får vi ligga själva på en klippa, förtöjda med kilar och en stadig buske att fästa Jolanta i eftersom vinden vände hastigt och lustigt.

8/7      Idag sticker vi till Norge! Jolanta protesterar på vägen, pip och gnäll från maskinen. Hon kokar men Janne lyckas fixa allt ganska snabbt.
11,5' till en mysig liten hamn Asmalǿy Vikerhavn. Många trevliga norrmän hälsar oss välkomna så vi känner att vi gjorde rätt när vi lämnade Sverige för ett par dagar. Promenerar och ser oss omkring på ön. Stannar två nätter, ingen hamnavgift, men det finns heller inga förnödenheter att använda sig av i hamnen. Känns mest som en naturhamn.

10/7    Fram på förmiddagen bestämmer vi oss för att segla vidare mot Fredrikstad en sträcka på 11,7'. Går i Østerbyelva med 2 knops motström så det tar längre tid än vi beräknat. Men tid är ju det vi har mest gott om på semestern så vi tar det med ro. Väl framme upptäcker vi att det är karnevalfest i stan. Tänk vilken tur vi har! Ytterligare en kväll med musik och tjo och tjim. Ligger mitt inne i stan med närhet till allt. Ingen hamnavgift om man inte behöver använda duch och toalett. Sparar ytterligare några kronor av reskassan i det för oss dyra landet Norge.

11/7    Nedför älven går det betydligt snabbare mot nästa natthamn Edholmen på Kirkǿy. Innan vi går in i hamn ankrar vi upp och äter en god lunch. Badkrukan Renée tar sitt första bad för säsongen. En fräsch nybyggd hamn möter oss med allt vad som behövs.Första och enda hamnavgiften som vi betalar i Norge är på 100 Nkr. Äter, njuter, trivs och har det mycket bra.

12/7     Vi är nu inne på vår 4:de vecka vilket märks i tvättkassarna. Dags att leta upp en bra hamn med tvättstuga! Vi bestämmer oss för Resö en sträcka på 21,4'. Valet visar sig vara perfekt, en bra tvättsuga med lediga tider och en mycket charmig hamn. Janne slarvar med att läsa vad som står på skyltarna i hamnen, dvs att inte kasta ankare. Han kan snabbt konstatera att vi fastnat i en kabel, vilket resulterar i att han får ta på dykutrustning och hoppa i. Efter endast ett par minuter är vi loss och Janne kan känna sig lugn igen. Två nätter till en kostnad av 120:-/natt + el.

14/7     Idag går vi upp till Bovallstrand för att hämta upp Katrin, Jonas, Victor och Marcus som ska vara hos oss ett par dagar. Väder och vind för dagen är SV 7-9m/s dagsetappen blir 22,9'. Vid 19-tiden mönstrar de fyra på och vi har en trevlig kväll i Jolanta. Hamnavgift 120 kr.

15/7     Vädret är inte det bästa för att vara sex personer i Jolanta, men inget att göra åt. Vi bestämmer trots allt att prova på att ligga i naturhamn så kursen ställs mot Danemark endast 4' från Bovallstrand. På eftermiddagen klarnar det upp och vi får en härlig kväll på klipporna med dragspelsmusik, grillning och allt vad som tillhör.

16/7     Seglar runt lite för att visa många fina platser i vår underbara skärgårdsnatur. Jonas har en dröm om att få komma till Smögen sjövägen så vi betämmer oss för att uppfylla den. Som vanligt fullt med båtar men vi lyckas hitta en kanonplats långt in i hamnen. Strövar som brukligt runt lite på den berömda bryggan innan vi intar en god middag som Jonas och Katrin bjuder på . Kvällen går lugnt till väga i Jolanta. Hamnavgift 120:-.

17/7     Innan vi går tillbaka upp till Bovallstrand lägger vi till vid en klippa för att laga lunch, bada och njuta av solstrålarna som värmer så härligt. Vid 5-tiden är vi åter i hamn och familjen Sandberg packar bilen och kör mot Helsingborg. Fransson med Campett, Stig och Kalle från Råå lämnar hamnen när vi kommer dit, byter ett par snabba ord med Stig. Hamnavgift 120:-.

18/7     Nästa naturhamn blir Buröarna 11,3'.

19/7     Lilla Kornö är en liten pärla som vi inte besökt på ett antal år. En kort tur den här dagen endast 4,4'. Regn på eftermiddagen som avtar och upphör mot kvällen. Några ungdomar kommer och säljer nyfångade krabbor som vi äter tillsammans på bryggan med fyra norrmän och två danskar. Två nätter på ön 120:-.

21/7     Går 5' till Lysekil för att fylla på kylboxen. Massor av båtar men efter träget väntande på plats hör vi att någon ropar på Jolanta. Vi blir hänvisade en bra plats vid sidan om en båt som visar sig vara rektorn på Jonstorps skola. Efter att vi handlat det nödvändigaste bestämmer vi oss för att ligga kvar eftersom vi fått en så bra plats. Hamnavgift 120:-.

22/7     Träffar Christer och Ulla utanför Lysekil och går till Vasholmarna. Även den här dagen gör vi en kort segling på endast 4,7'. Grillar och har det bra tillsammans med vår grannbåt Johanna.

23/7      Går till Bassholmen tillsammans med Johanna och hennes besättning. 7,6'. Vädret varierar ömsom sol ömsom moln och duggregn. Promenerar runt medan solen visar sig. Christer har problem med motorn så en del tid går till att försöka lösa det problemet.Hamnavgift 80:-.

24/7      Provar att ta oss in till Stocken men alltför kraftig vind gör att Johanna får problem att lägga till med vinden rätt in i sidan. Råön norr om Stocken får i stället bli vår natthamn. Fler båtar kommer under kvällen så den hjälpsamme Janne får mycket att stå under kvällen. Som tack för hjälpen får vi låna en kajplats i Skärhamn när vi i morgon ska hämta upp Rickard. Dagstur på 12'. 

25/7      Det känns jätteskönt att ha en kajplats för natten när vi upptäcker att hamnen är så gott som full. Till Skärhamn hade vi idag 14,5'. Rickard kommer precis när vi går in för att leta efter platsen vi fått låna för natten. Handlar mat för ett par dagar och grillar med Johanna och andra trevliga människor. Kaffet serveras ombord i Jolanta.

26/7      Seglar en runda för att visa Rickard var vi brukar hålla till under våra semestrar i Bohuslän. Dyröns norra hamn 17' via Marstrand blir vår natthamn. Stannar här två dagar då vi hinner med att gå den fina leden runt hela ön, Janne och Rickard badar bastu samt en god middag i hamnens restaurang.140:-/natt

28/7      Dagarna går snabbt och det är dags för Rickard att åka tillbaka till Helsingborg. Bilen står i Skärhamn men med de goda bussförbindelserna är det inga problem att från Rönnäng ta sig med bussen till Polina. Äter en god lunch på hamnkrogen innan vi tar farväl av Rickard och styr ut mot Lammholmen en naturhamn endast ett par distans från Rönnäng.

29/7      Caroline har nu kommit till Bohuslän och vi ser fram emot att få umgås med hela familjen Karemo ett par dagar.

30/7      Klädesholmen 7' blir vår tur för dagen. Lägger till utanför restaurangen Salt & Sill och går snabbt upp och beställer bord för kvällen. Vädret är tyvärr inte det bästa idag så det blir skönt att få sitta innomhus och inta en härlig middag. Sjön rullar in ganska bra i sidan på Jolanta så vi vaggas verkligen till söms.

31/7      Nina, Kenneth och barnen sticker vidare norr ut, medan Janne och jag tar den enorma seglatsen till Mossholmen 0,5 '. Vi längtar efter en härlig duch som lyst med sin frånvaro de senaste dagarna.Vädret är nu kanon igen så vi promenerar runt i samhället. En stor camping ligger i hamnen så vi passar på att studera lite husbilar också.

1/8        Christina, Martin och Ida har fått tillökning i familjen, den efterlängtade killen har kommit. Vi passar på att ta vägen in om och gratulera dem alla tre. Inte det lättaste att lägga till i Hästevik men vid Lilla Varholmen gick det bra. En tur på 19'. Efter en timmes promenad kom vi fram till Lilla Tummensväg och hade en trevlig kväll tillsammans. Christina körde oss tillbaka till båten fram på småtimmarna.

2/8        Efter att ha pratat med Helen och Bosse som befann sig ute till havs mellan Skagen och skärgården bestämde vi att träffas på Hyppeln. För oss var det en kort sträcka 5'. Felicia med besättning kommer på eftermiddagen inseglande till Hyppeln och vi har några dagar framför oss att umgås. Kvällen bjuder på solsken så det blir grillning på kajkanten. Hamnavgift 120:-.

3/8        Styrsö, Bratten är nästa hamn vi besöker12,9' från Hyppeln. Tar en promenad till Donsö för att vi alla fyra är sugna på en pizza.  När vi kommer tillbaka till Brattens hamn visar det sig vara fullt ös på krogen med musik och dans. Själklart gör vi ett besök,dansar och har det trevligt till fram på småtimmarna. Vaknar och äter frukost i lugn och ro innan vi bestämmer oss för att ta de lokala kommunikationsmedlen in till Göteborg. En heldag i stan med allt vad det innebär. Hinner precis med sista färjan ut till Styrsö! Hamnavgift 70:- /natt 2 nätter.

5/8        Bestämmer oss för att segla till Hinsholmen 4,3' för att kunna delta i Göteborgskalaset som strartar idagg fredag. Sagt och gjort kastar loss och ger oss iväg. Solen lyser ända tills vi ska lägga till då börjar det ösregna. Inget ovanligt! När vi väl är på plats lyser solen ett tag till så Helen och jag bestämmer oss för att gå och handla. Det visar sig att vi missuppfattat hur vi skulle gå så det blev en rejäl omväg. Men med välfyllda kylar kände vi oss ändå nöjda. Kvällen bjöd på diverse underhållning i stan. Efter en trevlig kväll tog vi taxi tillbaka till hamnen för att sova några timmar innan färden hemåt skulle på börjas.

6/8       Väcker Helen och Bosse vid 10-tiden för att ta farväl. De väljer att stanna ett par dagar till. En fin segling blandad med maskingång har vi till Träslövs läge 42'. Somnar tidigt för att starta nästa etapp hemåt. Hamnavgift120:-.

7/8        Vädret är mycket gynnsamt så vi bestämmer att ta de sista 69,3' till Råå. Kommer i hamn vid 2-tiden och somnar gott. Har nu haft en helt underbar segelsemester och gått totalt 617' var av många timmar med maskin. Ingenting går upp mot en svensk segelsemester när man har en sån sommar som vi haft i år!

[bildgalleri] [fester] [husbilen] [jorden runt 2003-2004] [segling] [skidresor] [övriga resor