ALOHA! 
26 mars - 18 april


 


31/3        Efter att ha lämnat Fiji kl. 22.30 den 26/3 har vi en flygtid på 6,5 timme innan vi landar på Honolulus flygplats 8.15 den 26/3, och får uppleva fredagen den 26 två gånger pga. att vi passerat datumlinjen, vi ligger nu 11 timmar efter er därhemma. Att vi kommit till en av USA:s dyrare stater märker vi direkt på priserna när det gäller transport, logi, matinköp och aktivitetsutbud. Hittar efter lite sökande ett bra hotell Waikiki Prince Hotel (434 US$) ett någorlunda vettigt pris för vår första vecka  här på ön Oahu där 90% av turisterna stannar. Totalt bor ca. 1.2 miljoner på Hawaiis öar varav 80 % på Oahu dvs. ca. 876.000. Den största av öarna är Big Island (Hawaii) som vi också planerar att besöka under vår vistelse här. 
    Första dagarna är vi mest på den världsberömda beachen Waikiki (har två min. promenad dit) för att försöka komma upp på surfbrädan vilket visar sig nästan omöjligt. Vi gamlingar inser snabbt att det är en utmaning för vältränade viga personer och att vi nog bör intressera oss för lite historia istället. 
    Ett måste är ju att besöka Pearl Harbour och än en gång höra och se vad som hände där den 7 dec. 1941 då Japan bombade USA:s flottbas. Dagen då 2 338 människor miste livet och USA blev indraget i Andra Världskriget. Besöket börjar med en 25-min. lång dokumentärfilm om anfallet på Pearl Harbour. Direkt efter filmen får man gå ombord på en av marinens båtar för färd ut till monumentet  som är byggt ovanför det sjunkna fartyget Arizona där en stor del av de omkomna fortfarande vilar. En del av de överlevande har haft en önskan att efter sin död få begravas och återförenas med sina kamrater vilket också i dag är möjligt. Än i dag 62 år efter anfallet läcker det ut olja från fartyget. 
    Under gårdagen tog vi oss runt ön med en hyrd jeep för att bla. kolla in de verkliga surfvågorna. Besökte även världens största ananas odling som 2001 kom med i Guinness Rekord bok. Tyvärr var denna omtalade plats en typisk turistfälla, slutar nu att handla Doles skivade ananas på burk, går i stället över till Del Monte.
    Vi fyra avslutade dagen med en hemlagad middag efter vår rundtur, och naturligtvis lite gott att dricka till på vår balkong, med en underbar utsikt över North Pacific Ocean.

8/4          Är nu tillbaka på samma hotell som vi lämnade den 4:de för en tur över till Big Island. Vi köpte en paketresa som inkluderade flyg, hotell och hyr- bil för tre dagar till ett pris av 615 $/par. Flygturen tog endast 50 min med Aloha Airlines och vi landade i den största staden Hilo, där det bor ca 47 000 personer totalt bor på ön ca 150 000. Ön är den yngsta av Hawaiis alla öar och där det finns aktiva vulkaner att besöka i Hawaii Vulcanoes National Park, vi tillbringar en heldag i parken. Börjar med att titta på en film om hur vulkanutbrotten  under årens lopp förändrat öns natur och storlek. Vulkanen Kilauea har med sitt lavaflöde ödelagt stora delar av den sydöstra delen av ön. Sedan 1983 har vulkanen pumpat ut mer än 2 biljoner kubikyard lava vilket innebär att det är den största eruptionen i Hawaiis historia. Utanför Big Islands sydöstra kust bildas nu på havsbottnen en ny ö som redan rest sig 15.000 fot och blivit döpt till Loihi. En spännande dag i vulkanområdet avslutar vi med att efter mörkrets inbrott gå till en plats där man vid klart väder kan se den rinnande röda lavan. Vädret var inte på vår sida denna kväll då molnen låg lågt över kratern. Trots detta återvänder fyra mycket nöjda och trötta personer tillbaka till Uncle Billy's Resort Hotel.
   
De övriga dagarna bilar vi runt denna vackra ö med vår hyrda Dodge och besöker bla. häftiga vattenfall, färggranna regnskogar och svarta lava beacher. Den sista platsen vi kommer till innan vi ska återvända till Honolulu är där Kapten Cook avslutade sina dagar till havs den 14 februari 1779. Vi har nu rest i hans fotspår från Australien till Kealakekua Bay där han i dag ligger begravd, och ett monument är rest över hans minne. 
    Efter en körsträcka på ca 75 mil tycker vi tre att Leif är väl värd en god grogg eftersom han varit vår trygga chaufför under de tre dagarna på Big Island. Skål och Glad Påsk till er alla därhemma. 
Vi trivs mycket bra på Hawaii och Janne känner sig riktigt hemma eftersom Securitas är ett av de största vaktbolaget här. 

17/4       Efter att bokat sin fisketur var det i går dags för Leif och Ingrid att stiga upp tidigt och bege sig till Fishermans varv för att pröva lyckan. Drömmen att få dra upp en Blue Marlin uteblev men fångsten blev ändå lyckad. På Leifs krok fastnade dagens största fisk, en Mahimahi (ca 20 kg) som tillhör delfinsläktet. Väl tillbaka på hotellet med filead fisk lagade Leif en god middag av dagens fångst. 
    I morgon söndag är det dags att lämna Hawaii för att ta oss vidare till Los Angeles, vår "bostad" där kommer att vara i Hollywood. Tiden här på Oahu har varit toppen på många sätt, bott jättefint nära händelsernas centrum och klimatet har varit underbart dvs. lagom varmt för oss nordbor. En plats att rekommendera till alla ressugna som inte bryr sig om flygtid och avstånd. Vi flyttar fram klockan ytterligare tre timmar och närmar oss tiden därhemma. Det skiljer nu endast 9 timmar vilket gör att vi mer och mer känner att vår fantastiska resa lider mot sitt slut. Ingrid och Leif har tio dagar i USA och kommer att vara på hemmaplan igen den 29 april. Janne och jag är hemma den 7 maj eftersom vi också tar en titt på New York innan British Airways tar oss till Köpenhamn via London.
 

[bildgalleri] [fester] [husbilen] [jorden runt 2003-2004] [segling] [skidresor] [övriga resor