Välkommen att följa vår rundresa i Asien
29 augusti - 2 november

 

29/8   Anländer till Bangkoks flygplats helt enligt tidtabell 15.55 efter en resa från Köpenhamn via London med British Airways och Quantas. Tar tåget in till Bangkok kostnad endast 5 svenska kronor/pers. Därefter lokalbussen (85 öre/pers) till området för backpackers som heter Khaosan i den gamla delen av stan. Övernattar på ett Guest House för en summa av 330 Bath dvs. cirka 80 kr för ett dubbelrum. Härligt att ha kommit till ett land med så låga priser jämfört med Frankrike.

30/8   Vaknar och upptäcker att klockan är 10.20! Hur kan man sova så länge när man har satt fram klockan 6 timmar + all sömn på planet över hit. Jakten på ett nytt Guest House startar. Vi tar in på Chart Guest House som ligger på Khaosan Road. Samma kostnad men här får vi dusch och toalett på rummet. De närmsta dagarna kommer vi att stanna här och fixa visum bla. för Laos och Kambodja samt övrig planering för fortsatt resa. Första träffen med svenskar blev två tjejer från Helsingborg. Efter en stunds pratande säger den ena tjejen. Har inte ni varit med i Aktiverums medlemstidning ? Tycker att jag känner igen er. Världen är ganska liten ändå när man möter folk från samma gym!

31/8    En slappardag efter resan. Endast tid att förändra utseendet. Leif och Ingrid går ut för att äta frukost OBS! kl. 13.30 och träffar då en kille från Sverige som är gift med en thailändska sedan 4,5 år sedan. De har en trevlig dag tillsammans med honom och han inviterar oss till en drink hemma hos honom och hans fru som också är lärare. Renée tillbringar dagen på gatan för att få nya flätor i håret. Janne går på gatan utanför Guesthouset och väntar på att lösa ut Renée samtidigt som han njuter av tillvaron och all handel som sker på gatan.

1/9    Dagen startar med att vi fotar oss och skaffar visa till Kambodja vilket visar sig ta tre dagar till en kostnad av 4000 Bath för oss alla fyra. Därefter tar vi en promenad till Grand Palace och är riktigt kulturella. Efter det kulturella inslaget tar vi en båttur på floden och därefter besöker vi China Town. Vilket vi finner vara en stor upplevelse oavsett  i vilken stad i världen man än befinner sig. Vid återkomst till hotellet visar det sig att de höjt priset med 20% vilket Janne lyckas pruta ner till det gamla priset. Kvällen avslutas med en god middag på hotellet och blir serverade av deras förtjusande servitriser, både män och kvinnor?

4/9    Efter 5 dagar i  Bangkok lämnar vi det hetsiga livet och söker oss till lugnet för några dagar på ön Koh Samet endast några timmars bilfärd från den Kambodjanska gränsen. Har tur med  inkvarteringen och får varsin bungalow (400 Bath/natt) 10 m från havet så svalt genom svalkande vindar att Leif kan avstå från air-con. Värmen utomhus är här ganska behaglig i september månad, idag en temperatur på 32 grader. Här ska vi nu slappa och bada samt spatsera i den finkorniga vita sanden. Ön består av en massa små underbara vikar med både klippor och sand och cirka 400 bungalows med små hemtrevlig  restauranger. Ön är ett naturreservat och ett andningshål för många Bangkokbor. Restiden för oss från Bangkok med minibuss var cirka 4 timmar inkl. båtfärd på ungefär 30 min till en kostnad av 50kr/pers. 

6/9    Ingrid och Leif tillbringar dagen på en liten motorcykel medan Renée och Janne promenerar runt på ön. Tyvärr slutar dagen inte lika trevligt som den startar då Renée och Janne får oönskat besök i bungalowen under kvällen. Det enda positiva är att den eller de som bröt upp låset endast tog en del kontanter, Renées skor, en kamera (dock inte den digitala), telefonen och laddaren till digitalkameran. Vårt hopp är nu att kunna hitta en laddare till digitalkameran innan vi reser vidare in till Kambodja för att kunna skicka bilder till er alla därhemma. Janne spärrade telefonen omedelbart vilket också innebär att vi är oanträffbara per telefon. Med olåst dörr kunde vi trots allt somna och glömma det som hänt.

7/9    Efter frukost åker Janne med en av personalen till polisstationen på ön för att lämna rapport om det inträffade. Ingrid och Leif sticker tidigt ut för att snorkla och upptäcka havets botten. Besöket hos polisen resulterade endast i en rapport skriven på thailändska. Hoppas det räcker för att få ut försäkringspengarna av Folksam. I morgon åker vi in till Rayon med ägaren till stället där vi bor. Han tror vi ska finna en laddare.

8/9    Besök i staden Rayon för inköp av förlorade saker för Janne och Leif. Ingrid och Renée stannar kvar på ön. Ligger på stranden och njuter av livet samt får lite avkopplande fotvård av en thailändska.

10/9   
Tar oss tillbaka till fastlandet för att ordna transport till Kambodja. I Ban Phe är det gott om reseagenter och andra människor som vill transportera sina turister både hit och dit. Efter att ha förhandlat om priset blir resultatet en privat taxi modell Van med air-con som tar oss de 28 milen för 1800 bath dvs. ca. 450 kr. Då kommer vi ända fram till den Kambodjanska  gränsen där vi måste växla pengar vilket man inte kan göra innan man klarerat in i landet. Pengarna heter Riel och 100 st. motsvarar 0,23 kr. Det måste innebära att vi får leva som millionär under vistelsen i Kambodja. Övernattar i Ban Phe och betalar 350 bath med fläkt inkl frukost. Byn har inte mycket att erbjuda så det blir tidigt sänggående. Bra för Leif och Ingrid som ska upp tidigt för att besöka fiskmarknaden klockan 06.00. 

11/9     Lastar in våra ryggsäckar i bilen och börjar en spännande resa mot Kambodja kl. 10.30. Efter 4 timmar  når vi gränsen (Hat Lek) och det är inga problem att komma in i landet. Allt går mycket snabbt och vi möts av vänliga människor som hälsar oss välkomna samt önskar en trevlig vistelse i landet. När vi kommer fram till platsen som heter Krong Koh Kong där vi ska övernatta har vi inte mycket att välja på, utan tar in på ett mycket enkelt hotell. Byn är rätt så mörk och smutsen når nästan upp till knäna. Tar en kort promenad för att få något i magen. Därefter återvänder vi till natthärbärget som endast kostar 200 bath.

12/9    Fyra pigga  resenärer vaknar tidigt och är glada att få komma vidare mot renare platser. Tar en minibuss tillsammans med sex andra personer för transport till Sihanukville ca. 23 mil ner mot sydkusten. Resan tar 9 timmar på vägar som är obeskrivbara för en svensk, samt över fyra floder på någon sorts farkost som vi inte har något namn för. De sista 8 milen färdas vi dock på en relativt nybyggd väg som de kallar Highway 4 kan jämföras med vår vägar under 60-talet. Tar in på hotell som visar sig ha högre standard än vi haft i Thailand med både sauna, gym, kabel-tv, kylskåp samt varmt och kallt vatten för endast 10$. Ingrid och Leif väljer att bo i centrum på ett litet hotell med endast 5 rum som ägs av en svensk. Renée och Janne bor på en av beacherna.

14/9    Har nu sett oss omkring både i och utanför staden, Leif och Ingrid på hyrd motorcykel & Renée och Janne  åker med var sin motorcykeltaxi. Besöker Nationalparken och ett vattenfall. Renée och Janne får dessutom följa med en av taxikillarna hem till hans familj och se hur de har det samt får lite fakta om livet i Kambodja. I morgon bitti klockan 6.30 går färden vidare med tåg mot en plats vid namn Kampot ca.10 mil österut. De kambodjaner som vi talat med tycker att vi är fullständiga idioter som sätter oss på tåget som tar både människor och boskap, dessutom en restid mellan 7-12 timmar beroende på vad som händer på vägen. Eftersom vi saknar laddare till Jannes kamera och anslutningskabel till Leifs blir det sparsamt med bilder till dess vi når Singapore.

15/9    Väckning kl. 05.00 för taxitransport till järnvägsstationen och inköp av biljetter till Kampot till en kostnad av 10 kr/st. Vagnen som vi blir hänvisade till visar sig vara av allra enklaste modell. Träbänkar som antingen saknar hela sitsar eller är helt avbrutna och ligger på golvet. Vagnen fylls snabbt med folk som hänger upp sina hängmattor längs fönstren som saknar rutor. Resan startar med en timmes försening och efter två timmar stannar tåget och står helt stilla. Konduktören kommer och upplyser oss om vad som inträffat, nämligen att någon tagit en bit av rälsen under natten. Färden går vidare efter reparationen som tar  ungefär 1,5 timme. Plötsligt dyker det under tågets gång upp nya ansikten i vagnen och golvet börjar fyllas med långa brädor. Hur har dessa människor kommit ombord när tåget inte stoppat frågar vi varandra? Det visar sig att efter tåget kommer mindre trävagnar med fastbundna mopeder som driver dem på rälsen. Från dessa ekipage stiger folk på och brädor mm. lastas in. Ytterligare stopp inträffar med jämna mellanrum längs ett mycket  vackert landskap med stora risfält och höga berg i bakgrunden. Titt som tätt dyker det upp små byar med  vinkande människor och glada leenden, trots den fattigdom de lever i. Till sist har vi avverkat de 10 milen och når Kampot efter 10 upplevelserika timmar vilka är svåra att i ord beskriva.

18/9   
Under tre dagar i Kampot hinner vi med en tur med motorcykel. Leif och Ingrid på hyrd, Renée och Janne inkl. var sin chaufför. Besöker bland annat ett par häftiga grottor, elefantgrottan dit munkarna går på kvällarna för att meditera under ca. två timmar. Ingrid och Leif tar en båt ut till Rabbit Island som ligger strax utanför Kep för att snorkla. I sitt sällskap har de två tyskar som vi stött på tidigare under vår resa. Janne och Renée åker upp i bergen där de Röda Khmererna höll till. Kör över den järnväg där tre européer blev kidnappade så sent som 1994. Känns lite kusligt när vi stannar i en Khmerby för att titta på deras pepparodling och smaka deras färska Peanuts. Lämnar Kampot för vidare färd mot Phnom Penh (14,8 mil )med taxi betalar endast 15$. Vägarna är även här mycket dåliga och kor och kalvar går längs sidorna. Dock har de bra trafikvett för de går åt sidan när bilarna tutar vilket de gör hela tiden på allt och alla.

19/9    Vi är nu i Phnom Penh och vi blev positivt överraskade av staden. Inte alls så skitigt som i Bangkok, många nybyggda fina hus. Visserligen bor vi fint vid floden och har kostat på oss ett relativt bra hotell. Rum med air-con, minibar och fint badrum dessutom en stor fin terrass mot floden. Här lever vi som kungar. Har varit ute med en tuck-tuck i sex timmar och besökt bla. fängelsemuseet där röda Khmererna  fängslade oliktänkande och högutbildade personer under 70-talet. Körde också ut och tittade på massgravarna där man hittills funnit knappt 10000 kroppar fastän stora delar av området ej är genomsökt. Troligtvis kommer vi att ta Speedboat till Siem Reap på söndag då huvudstaden inte har så mycket att erbjuda sina turister.

20/9    Åker med Speedboat till Siem Reap en resa på 4,5 timme 20 $/person. Först utmed floden som sedan leder oss ut i  Tonlé  Sap Lake som är Kambodjas största insjö. Utmed floden och sjön bor det fullt med folk i små hus som flyter på oljefat och andra hemmagjorda konstruktioner som saknar både el och vatten. Resan var lugn och behaglig förutom att air-con var på hela tiden så temperaturen var låg. Hade hönshud över hela kroppen.

23/9     Ett måste när man är i Siem Reap är så klart att besöka Angkor Wat och de övriga templen som började byggas på 800-talet. Det sista blev klart sent 1200-tal. Angkor Wat byggdes av kung Suryavarman II som regerade 1112-1152 för att hedra guden Vishnu inom hinduismen vilken han identifierade sig själv med. Det är det största templet och omgärdas av en mur på 1300 m x 1500 m, den totala ytan för själva templet är 1 km2
Angkor betyder "huvudstaden" eller "den heliga staden". Templen byggdes av olika kungar under Angkorian imperiet och fick också olika stilar beroende på kungens religion. Antingen blev det buddistiskt eller hinduiskt. Att gå till fots är helt otänkbart eftersom området är ca 40 km2 och består av en ofantlig massa ruiner. Inträdesbiljetter säljs för 1, 3 eller 6 dagar. Vi nöjde oss med 1 dag och besökte de mest bevarade och sevärda tempelruinerna enligt vår tuck-tuck förare som vi anlitat för dagen till en kostnad av 8$. Besöket som var en mycket stor upplevelse avslutades med en ballonguppstigning för att få en blick över hela området. 

26/9    Siem Reap är den stad i Kambodja som kommit längst med turismen vilket syns på alla stora hotell som finns eller är under byggnation. Så många övriga turistattraktioner förutom Angkor Wat finns inte. Under våra dagar har vi gått runt på stadens olika marknader, åkt en tur på landsbygden och besökt en silkesfarm där vi blev visade hur man framställer silket från larv till färdig produkt. I morgon lördag tar vi flyget till Vientiane Laos huvudstad. Det kommer nog att kännas lyxigt att flyga efter de transporter vi haft här i Kambodja.

27/9   
Efter en flygtur på 2,5 timme  med mellanlandning i Pakse landar vi i Vientiane. En tråkig stad som inte har mycket att erbjuda turister förutom sina tempel som vi har fått nog av en tid framöver. Tar in på ett bra hotell 15 $ och lyxar till det i tre dagar innan avresan till Vang Vieng. 

3/10    Åker med lokalbussen den 30/9 till byn Vang Vieng. En resa på 16 mil genom ett fantastiskt vackert landskap. Efter halva resan börjar de slingriga vägarna upp i bergen. När 3.5 timme gått är vi framme i byn som ligger vackert utmed floden och bergen. Från vår terrass på Guesthouset 4$ inkl. air-con kan vi varje kväll beskåda den vackra solnedgången. Utbudet är stort när det gäller sysselsättning på dagtid men när mörkret lägrat sig somnar byn efter intagen kvällsmat. Under de tre dagar vi vistas här hinner vi med en guidad tur till två byar, besök i några av alla grottor som finns i dessa trakter och en  vandring över vidstäckta risfält. Provar också på tubing dvs. flyter på ett bildäck genom en av grottorna och sedan vidare nerför floden. Tar även en kanotfärd längs flodens fina och tysta landskap. Men andra ord en by som vi är mycket belåtna med.

4/10    Återigen är vi på väg mot nya mål. Har köpt en VIP-busstur för 5$ upp till Luang Prabang som fram till mitten av 1500-talet var landets huvudstad. Resan går på slingriga vägar hela dagen, ganska likt alpvägar fast utan snö. När vi når ett område som heter Kasi börjar vi se militärklädda män med K-pistar. Anledningen ska vara den, att många turistbussar på väg 13 som leder upp till norra delarna av landet blev  tagna och plundrade av bergsfolket. De senaste åren har dock inget sådant hänt! Aldrig tidigare har vi åkt så länge som 6 timmar upp och ner i dalgångarna. Efter att ha avverkat  23 mil når vi dagens mål. En helt oförglömlig färdväg genom Laos vackra bergsmassiv. Inga nya bilder den här gången pga. batteribrist i kameran.

8/10    Stannade i Luang Prabang fyra dagar. Bodde på ett mycket bra ställe Tam Tam Garden med kanon bra service och trevlig personal. Ingrid och Leif utforskade staden till fots och med Tuck Tuck. Renée och Janne valde att göra en trekking på två dagar upp i bergen. Vandrade  genom Laos djungel och bergslandskap med övernattning hos Hmon folket som aldrig bor lägre än 1000 möh. Total vandring under två dagar blev cirka 5,5 mil. Besökte även Laos största vattenfall där Ingrid och Leif fick sin vandring.  På väg mot fallet gick nämligen Tuck Tucken som de hyrt sönder och de fick fortsätta till fots. På hem- vägen blev det att haffa en ny chaufför att åka med. 

9/10    Färden mot Thailand startar med Slow Boat på Mekong River. En resa på två dagar med övernattning längs floden i  byn Pakbeng. En resa som gör att man har ont i hela kroppen pga. hårda träbritsar att sitta på, första dagen i 9,5 h andra i  10 h. Trots obekvämlikheten var resan en stor upplevelse med alla människor som färdas med dessa båtar och med allt vad de transporterar till sina hyddor. Men vi överlever det mesta nu när vi tränat i 1,5 månad att leva som  nomader. Vistelsen på 14 dagar i Laos har varit billigast hittills under vår resa, en kostnad på cirka 375 kr/dag och par. 

13/10    Har varit på resande fot i några dagar dvs. först flodfärden, därefter minibuss till Chiang Mai, nattbuss 19.00 Chiang Mai-Bangkok ankomst BKK 04.00, hoppar på nästa tåg 07.45 är framme 14.15 i Chumphon och pustar ut samt somnar tidigt. Väckning kl. 05.15 för Expressbåt ut till Koh Tao som visar sig vara en liten paradis ö norr om Koh Samui. Nu tar vi semester på ett fint hotell och kopplar av med dykning och snorkling i cirka 5 dagar innan vi går över gränsen till Malaysia. 

22/10   
Ändrade planer pga. fullbokat tåg till Malaysia. Tog istället Speedboat till Koh Samui den 18/10 för att sola och bada. När båten lägger till i Koh Samui öppnar himlen sig och monsunregnet bara öser ner. Det där med korta intensiva regnperioder under dagen stämmer inte här på den östra sidan av Thailand. Regnandet har pågått oavbrutet nu i 4 dagar. För vår del är det skönt med en lägre temperatur än vi haft de senaste fem månaderna men vi lider med alla charterturister som finns här på ön. En stor fördel för oss är att vi hittat ett mysigt litet ställe nere på stranden Ark Bar Garden Beach Resort som ägs av en österrikare som  serverar mycket god mat samt har en jättetrevlig personal. Fortsätter den 24/10 med flyg till Singapore för att gå ombord på Star Cruises kryssningsfartyg Virgo där Renées son Rickard jobbar. Stannar ombord till den 31/10 passar sedan på att göra Singapore i två dagar. 

31/10   
Avslutar vår underbara kryssning med Virgo som tagit oss till Bangkok och Koh Samui. Detta innebar att vi åter kom tillbaka till Koh Samui och kunde ta lite kort när vi nu fått nya delar till kameran. Dessa 6 dagar och 5 nätter har varit riktigt lyxiga med god mat i mängder flera gånger varje dag. Sköna bad i poolen, träning i Spa avdelningen, bastubad med kallvatten bassäng och som avslutning på dagarna  gick vi antingen till dansrestaurangen eller teatersalongen som varje kväll hade olika shower. Föreställningarna var sällan fullsatta då salongen tar 1200 personer. Totalt tar båten 3000 passagerare men denna resa var vi endast 1500 med en personalstyrka på 1300 så servicen var verkligen hög. Lämnar Asien 2/11 för en ny världsdel dvs. Australien. Landar först i Perth.

[bildgalleri] [fester] [husbilen] [jorden runt 2003-2004] [segling] [skidresor]
[övriga resor